Η ψυχοθεραπεία κατά κύριο λόγο. Ωστόσο υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που αναδεικνύουν την ευεργετική συμβολή ορισμένων δραστηριοτήτων στον ψυχισμό ενός ανθρώπου που πολεμά με την κατάθλιψη. Ποιες είναι αυτές όμως;
α) οι κοινωνικές δραστηριότητες. Η μοναξιά σχετίζεται με την κατάθλιψη, και ειδικότερα με αυξημένο αρνητισμό, απελπισία, κακή διάθεση και με χαμηλή αυτοπεποίθηση ενώ έχει αποδειχθεί πως η μοναξιά αποτελεί σημαντικό προβλεπτικο παράγοντα για την εμφάνιση κατάθλιψης. Αντιθέτως, έχει βρεθεί πως η κοινωνική συναναστροφη με στενούς φίλους και συγγενείς μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που είναι τόσο γνώριμα στη κατάθλιψη και αυξάνει τα θετικά. Μια πιθανή εξήγηση γιαυτό είναι πως οι κοινωνικές δραστηριότητες φαίνεται να στρέφουν την προσοχή μακριά από αρνητικές σκέψεις μειώνοντας έτσι τον νοερό αρνητικό μηρυκασμο.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό clinical nutrition, εστίασε σε μια μορφή κοινωνικής συναναστροφης, τα γεύματα με οικογένειά και φίλους σε εφήβους και την συσχέτιση με την κατάθλιψη. Βρέθηκε λοιπόν πως τα οικογενειακά γεύματα αλλά κυρίως τα γεύματα με φίλους συσχετίζονται ισχυρά αρνητικά με την κατάθλιψη αλλά και το στρες. Πιθανόν τα γεύματα με φίλους διευρύνουν το αίσθημα του “ανήκειν” στη κοινωνική ομάδα, παράγοντας προστατευτικος ενάντια στη κατάθλιψη ενώ το μοίρασμα των εμπειριών και των προβλημάτων γύρω από ένα τραπέζι, λειτουργεί αποσυμπιεστικα ως προς το στρες. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να ισχύει μόνο για τους εφήβους. Όποιος νιώθει πως βιώνει καταθλιπτικα συμπτώματα, μπορεί να δοκιμάσει κοινωνικές δραστηριότητες όπως τα κοινωνικά γεύματα και να διαπιστώσει αν όντως επιδρούν θετικά στη διάθεσή του.
β) η επαφή με την φύση. Εχει διαπιστωθεί πως η επαφή με τη φύση μειώνει τη καταθλιπτική διάθεση, ενώ προωθεί τη χαλάρωση και τη θετική διάθεση παρεμβαινοντας και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τι σημαίνει ακριβώς επαφή με τη φύση; σημαίνει περίπατοι στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα, βόλτα στο πάρκο μέσα στα περίχωρα της πόλης ή /και κηπουρικες δραστηριότητες στο σπίτι. Εμπρός λοιπόν για περπάτημα στη φύση!
γ) σωματική άσκηση. Μιας και αναφερόμαστε στο περπάτημα, η ευεργετική επίδραση της άσκησης γενικότερα στην καταπολέμηση της κατάθλιψης έχει διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα έχει φανεί πως άντρες και γυναίκες με χαμηλή σωματική άσκηση ήταν πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή να αναπτύξουν σε σχέση με όσους ανέφεραν συχνή σωματική άσκηση, ενώ η σύγχρονη βιβλιογραφία συνδέει την άσκηση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και επειδή η κατάθλιψη επιδιώκει να παγιδεύει τον άνθρωπο στην απραξία, καλό είναι να θυμάται κανείς πως οι μικροί στόχοι είναι πολύ σημαντικοί. Ακόμη και 10 ‘ περπάτημα συχνά μέσα στην εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν αθροιστικά στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη, όπως επίσης αυτοί οι τρεις τύποι δράσης που αναφέρθηκαν μπορούν συνολικά να πλαισιώσουν τη ψυχοθεραπευτικη αντιμετώπιση της κατάθλιψης και να την υποστηρίξουν.
Φωτογραφία από freepik